Programma


Equily - Lydia Veen

Mijn paard als coachpaard

 

We zetten onze paarden in tijdens het coachen. Het is ontzettend mooi en waardevol om dit te doen. Is ieder paard eigenlijk wel geschikt om in te zetten bij coaching? Bestaat er een ongeschikt coachpaard of is ieder paard geschikt? En wat als je paard ongeschikt is?

 

In deze workshop neemt ik jullie mee in deze vraagstukken. Aan het einde van deze workshop ben je in staat om te beoordelen of jouw paard geschikt is als coachpaard en wat te doen als dit (nog) niet zo is.

 

Thema`s die voorbij komen zijn: basis behoefte van het paard, welzijn, veiligheid, balans (mentaal, fysiek, emotioneel), karakters, training van een coachpaard.

Tijdens de workshop zal ik een praktische check doen bij het paard en zal ik de thema`s bespreken tijdens het werken in de vrijheid met het paard. Samen met het publiek zal ik bekijken of het paard geschikt is als coachpaard.

Het publiek zal hier actief bij betrokken worden. Zo zal ik op verschillende momenten assistentie vragen. Het zal een interactieve workshop worden.


Claudia Baldwin

Communicatie met paarden

 

Als eigenaresse van de Happy Horse Coaching Farm ben

ik sinds 2012 bezig met paardentaal. Zowel het observeren en bestuderen van semi- wilde kuddes en mijn eigen kleine kudde (bestaand uit 3 KWPN’ers, 1 Tinker en 3 minishetjes) als ook opleidingen bij Terra Natura en coachopleidingen met paarden, hebben mij veel inzichten opgeleverd in de communicatie van paarden onderling.  

 

Paarden praten met elkaar. Dit doen zij via stemgeluid, alhoewel de stem minder vaak wordt ingezet in

verband met eventueel aanwezige jagers. Paarden kunnen ook telepathisch met elkaar praten, bijvoorbeeld om grote afstanden te overbruggen. De meest ingezette taal van paarden is echter de lichaamstaal. Als de mens kennis

vergaart over zijn/haar eigen lichaamstaal en die van het paard valt er veel eer te behalen in de communicatie onderling.

Paarden voelen zich begrepen en sluiten zich vrijwillig aan als zij doorkrijgen dat hun mens dezelfde taal spreekt.

 

Tijdens het Horse Assisted Coach Event in Venlo met het thema “Paard en Mens in Beweging” zal ik workshops verzorgen die de werkwijze om via lichaamstaal te communiceren met paarden demonstreren.

In 3 workshops verdeeld over de dag, neem ik jullie een stukje mee in de mogelijkheden. Graag ontmoet ik jullie in één van mijn workshops op 8 juni in Velden!

www.happyhorsecoachingfarm.nl

 


Willem Minkels

Holistisch en systemisch in het leven staan : een dienende basis voor elke paardencoach!!

 

De workshop

De workshop gaat uit van een holistisch mensbeeld en de uitgangspunten van het systemisch werken. Alle opleidingen, workshops en overige diensten die wij binnen De Roestenburgh bieden, kennen deze pijlers als stevige basis.

In de workshop(s) die ik  op 8 juni geef, neem ik jullie graag mee op een korte reis door deze uitgangspunten. Ik leg een relatie tussen het holistisch mensbeeld, de systemische uitgangspunten en het vak als

paardencoach. Of beter omschreven met het vak van coach, begeleider die daarvoor de mooie wezens paarden inzet.

 

Voel je welkom om naar mijn verhaal te komen luisteren!

 

Wie is Willem?

Mijn naam is niet het belangrijkste. Op de eerste plaats ben ik een mens. Een mens zoals jij. Vanzelfsprekend geef ik graag wat toelichting op de mens Willem Minkels. Bovenaan staat dat ik holistisch en systemisch in het leven sta. Daarnaast wat feiten: ik ben in 1959 geboren en woon samen met Tessa. Ik ben vader van een zoon, Gijs en een dochter, Fenneke. Samen met Tessa ben ik eigenaar van De Roestenburgh. In dit opleidingscentrum verzorgen wij opleidingen en workshops en begeleid ik mensen één op één. Hierbij zet ik regelmatig paarden in. Verder begeleid ik (familie-)opstellingen. Actief zijn binnen De Roestenburgh ervaar ik het niet als werk in de gebruikelijke zin van het woord. De Chinese wijsgeer

Confucius sprak zo’n 2500 jaar geleden al: “Geef me werk dat bij me past en ik hoef nooit meer te werken”. En de werkzaamheden die ik vanuit De Roestenburgh verricht, passen goed bij me. Ze zitten als gegoten.

 

Mocht je meer over mij of De Roestenburgh willen weten, spreek me dan gerust aan.

Je bent van harte ook welkom in De Roestenburgh. Op afspraak staat koffie/thee klaar.

 


Linda Gillis - L-Intens

Horse-assisted Sensitive Power (HaSP)

 

Ongeveer 20 procent van alle mensen, is hoog sensitief. Zij ontvangen meer dan gemiddeld, signalen en informatie op uit hun omgeving, die voor anderen vaak niet waar te nemen zijn. Een eigenschap die een prachtige kracht kan zijn, mits er een aantal inzichten en vaardigheden ontwikkeld zijn, om deze eigenschap positief in te kunnen zetten en managen. Voor veel mensen is dit een zoektocht, want meestal gaat dit niet vanzelf en is een steuntje in de rug meer dan welkom.

 

Het is zeker geen toeval dat veel hoog sensitieve mensen, zich bijzonder aangetrokken voelen tot paarden. In feite lijken zij elkaar goed aan te voelen en te begrijpen, aangezien hun manier van waarnemen, en hun gevoeligheid, sterke overeenkomsten heeft!

 

Paarden zijn krachtige maar ook zeer sensitieve dieren. Zij hebben vanuit hun rol als kuddedier, deze eigenschappen ontwikkeld om met elkaar als kudde te kunnen overleven. Zij nemen de wereld om hen heen voortdurend waar, geven elkaar daarbij signalen. Een gezonde innerlijke en emotionele balans is belangrijk voor een kudde, en om dit te behouden helpen en ondersteunen zij elkaar (of ons als mens als we met hen in contact komen), onder andere door spanningen te reduceren.

 

Het begeleiden van dit proces met paarden, vraagt van ons als begeleider, naast kennis over het thema, enkele belangrijke inzichten en vaardigheden. In deze workshop vertel ik meer over het thema en hoe dit te integreren in je eigen manier van werken als coach met behulp van paarden. 

 

Heel graag tot ziens, ik kijk er naar uit je te ontmoeten.

Linda Gillis 


Paulien Rutgers

"Help, mijn juf is een paard!"

 

Paulien Rutgers is sinds 1972 als vrijwilliger verbonden aan het aangepast paardrijden. In 1984 behaalde ze haar diploma als Instructrice Paardrijden gehandicapten, terwijl ze al werkzaam was in het onderwijs en zette ze zich zowel beroepsmatig als op vrijwillige basis in voor het aangepaste paardrijden.

 

Begin 2004 startte ze haar eigen praktijk voor Animal Assisted Interventions, waarbij ze haar ervaring met het aangepast paardrijden combineerde met haar

onderwijservaring. In haar praktijk legde ze zich vooral toe op dier-ondersteunde hulpverlening aan kinderen die het niet redden in het reguliere onderwijs en ging op zoek naar wetenschappelijke onderbouwing voor het fenomeen dat paarden een enorme positieve invloed uitoefenden op zowel de cognitie als het gedrag van deze kinderen. Het resultaat van deze zoektocht en haar

werkwijze heeft ze tussen 2014 en 2016 vastgelegd in haar boek “Help, mijn juf is een paard!”.

 

Hoe komt het dat de inzet van dieren, specifiek van paarden, zo’n impact heeft en zo krachtig kan werken? Hoewel wetenschappelijk onderzoek op dit gebied nog in de kinderschoenen staat, zijn er veel aanwijzingen dat de interactie tussen mens en paard een blijvende verandering tot stand kan brengen. Deze lezing gaat over hoe kinderen en jongeren die vastgelopen of zelfs uit het schoolsysteem verdwenen zijn weer met nieuwe motivatie aan de slag gaan na ervarend leren met behulp van paarden. Ervarend leren met behulp van paarden is het creëren van een methodisch opgezette leersituatie, waarin mensen concrete en intense ervaringen opdoen. Reflectie over deze ervaringen leidt tot verandering in cognitie en gedrag op meerdere leefgebieden. Kinderen en jongeren met faalangst, weinig zelfvertrouwen, een angststoornis, een verstoorde hechting, ASS of kinderen die ontregelend gedrag vertonen en niet meer kunnen voldoen aan de eisen van de omgeving lopen het risico uit de boot te vallen. Schooluitval is onder deze kwetsbare groep geen uitzondering. Interventies met behulp van paarden bieden in veel gevallen een positief resultaat. Ze versterken zelfvertrouwen, veerkracht en executieve functies.

Paulien Rutgers zal in haar lezing bovenstaande toelichten en haar visie hierover met het publiek delen.

 


Anke Lommen - Boost je (coach) business!

Boost your business met jouw lichaamstaal!

Workshop @ Horse Assisted Coach Event 2019 door Anke Lommen, BLIK - Body Language Insight and Knowledge.

Onze communicatie bestaat uit slechts 7% woorden en 93% lichaamstaal. Paarden zetten deze kennis voortdurend in maar bij mensen werkt het niet veel anders. Onbewust registreren wij 300.000 x zo snel non-verbale signalen dan bewust. Het nadeel is dat we hier over het algemeen niet zo bij stilstaan. Wat is mijn indruk, hoe kom ik over en wat doet dit met de ander? Net als paarden maakt de mens in een fractie een eerste indruk van de ander; moet ik vluchten, bevriezen of vechten? Is het een vriend of vijand?

 

Voor coaches en trainers is het van belang om in de “friendzone” terecht te komen, dit is de plek waarin wij met anderen een relatie kunnen opbouwen, met hun kunnen (samen)werken en ze verder kunnen helpen. Een vriend is veilig en dit is essentieel in elke relatie! Na ongeveer 7 minuten weten we zelfs vrijwel zeker of we wel of niet met deze persoon in zee willen gaan. Het is dus belangrijk om deze 7 minuten optimaal te benutten om zo jouw successen te vergroten.

 

Deze workshop leert je hoe je in basis de eerste indruk van de ander kunt interpreteren. Is de ander leidend, volgend, geïnteresseerd, ongeïnteresseerd? Hoe zit dit met netwerken en met klanten werven? Door de lichaamstaal beter te herkennen heb je de mogelijkheid om de situatie bij te sturen en jezelf beter te presenteren. Je leert je klantcontact te optimaliseren.

 

Graag ziens! Anke

 


Annemieke Driessens - Time out voor mens en dier

 

Uw paard weer in balans!

Mijn naam is Annemieke Driessens en sinds 2011 heb ik een praktijk in natuurgeneeskunde in Nederweert waarbij ik met name Jin Shin Jyutsu inzet om mensen en dieren te behandelen. Ik begon met het behandelen van uitsluitend dieren, vooral honden, katten en paarden en sinds 2015 behandel ik ook mensen met deze zelfde kunst. Jin Shin Jyutsu is een oorspronkelijk uit Japan afkomstige kunst die levensenergie harmoniseert. Bijzonder eenvoudig toe te passen en zeer diervriendelijk. Er wordt niet geduwd, geprikt, gewreven of gemasseerd. Er wordt alleen maar ‘vast gehouden’ op een aantal plekken op het lichaam, de zogenoemde veiligheidsenergiesloten. De energiebanen gaan weer stromen, de lichaamsenergie komt als gevolg daarvan weer op gang en het zelfherstellend vermogen van het lichaam gaat aan het werk.

 

 

 

Waarvoor is Jin Shin Jyutsu in te zetten?

 

Natuurlijk neemt uw paard tijdens het coachen ook energie over van de cliënten waarmee wordt gewerkt. Het is goed om het dier te kunnen ‘ontladen’. En natuurlijk kunnen paarden zelf ook nog onverwerkte emoties of soms lichamelijke klachten hebben.

 

U kunt uw paard láten behandelen – uiteraard kom ik dan naar u toe - , maar u kunt ook zelf leren om uw eigen paard te behandelen. In een tweedaagse cursus leer ik u de principes van Jin Shin Jyutsu. Het is géén gave, iedereen kan de basis leren deze twee dagen. Het mooiste geschenk daarbij is dat de band tussen eigenaar en dier versterkt wordt door het toepassen van Jin Shin Jyutsu. Mocht u zelf een praktijk hierin willen opzetten, zijn meerdere cursussen vereist.

 

 

 

 

Een paar voorbeelden waarbij Jin Shin Jyutsu voor paarden wordt ingezet:

 

Allergische reacties

 

Angst, verdriet, boosheid

 

Hormoonhuishouding

 

Nervositeit

 

Onverwerkte trauma’s

 

Hoefbevangenheid

 

Koliek

 

Verteringsproblemen

 

Zomereczeem

 

 

 

 

Neem eens een kijkje op mijn website: www.timeoutvoormensendier.nl , mijn facebookpagina: www.facebook.com/timeoutvoormensendier of mijn pinterestaccount www.pinterest.com/jsjtimeout

 

Graag tot ziens!


Mieke Kuenen

PAARDENKRACHT – een verhaal over dromen, groei,

verlies en vrijheid

 

Ik ben vanaf mijn jeugd gefascineerd door paarden. Pas op 51-jarige leeftijd gebeurde dat waar ik altijd van had gedroomd maar waar ik al lang niet meer in geloofde: ik kreeg een eigen paard. Een 12-jarige eigenwijze IJslandse merrie, Hafdis. Al gauw bleek zij een heel ander paard te zijn dan ik dacht ten

tijde van de aankoop. Niet toevallig kwam zij op het moment waarop de relatie met mijn familie ingrijpend veranderde. Zij bleek een grote steun op de moeilijke weg die ik moest gaan.

Zij hield mij op mijn pad, ze leerde mij lessen en gaf mij kracht…

paardenkracht. Ik besloot er een boek over te schrijven. Het werd een bijzonder reis: een proces van bewustwording, verwerking en heling. Paarden spelen een hoofdrol in mijn

boek, maar mijn verhaal gaat over veel meer, waarbij psychologie en spiritualiteit steeds terugkerende thema’s zijn. Van een natuurgenezer tot een heks, van iemand met een telepathische gave tot een craniosacraal therapeut… allemaal kruisten ze mijn pad en allemaal komen ze aan bod in het boek. Ik hoop jullie te zien en te spreken op 8 juni. Ik laat jullie met trots mijn (eerste) boek zien, waarvan de

illustraties ook van mijn hand zijn.

 

Warme groet, Mieke Kuenen


Mia Farnwood

Vanwege gezondheidsredenen is Mia Farnwood helaas niet aanwezig op het event.

 

Hoefijzers in Japan

Mia Farnwood auteur van het boek "Hoefijzers in Japan" verzorgt samen met haar dochter (hoofdpersoon in het boek) een boekpresentatie. Ontmoet Mia en haar dochter en luister naar hun inspirerend en waargebeurd verhaal.

 

"Een boek schrijven was altijd mijn droom en een uitdaging, maar de onzekerheid of me dat wel zou gaan lukken, won het van het 'gaan zitten een gewoon beginnen'. Herkenbaar? Onderwerpen en titels te over, maar geen tekst. Toch ben ik begonnen met het schrijven van de roman Hoefijzers in Japan, omdat ik de behoefte voelde om de aangrijpende gebeurtenissen die we hebben meegemaakt op te schrijven. Nu mijn eerste boek is uitgebracht, ben ik van plan door te gaan met schrijven. De biografie verhaalt over onderwerpen die mij bezighouden, zoals hoog sensitiviteit, de onvoorwaardelijke vriendschap die je kunt hebben met een dier, maar vooral ook de combinatie van die twee aspecten. De combinatie HSP en dieren is een onderwerp dat mij raakt."

https://www.miafarnwood.com/

 


Jet Menkveld

Mijn naam is Jet Menkveld van Paard en Psyche.

Naast therapie en coaching met hulp van paarden, begeleid ik ruiters in de omgang en het rijden met hun paard.

 

Voor mijn therapie- en coaching-werkzaamheden heb ik een kaartenset Kernkwadranten & Big Five ontwikkeld die door paardencoaches gebruikt kan worden. De kernkwaliteiten (ontwikkeld door Daniel Ofman) zijn gestructureerd volgens het meest gebruikte persoonlijkheidsmodel in de psychologie: de Big-5 persoonlijkheidsdimensies.

 

De kernkwaliteiten zijn gekoppeld aan (door mij gemaakte) foto's van Konikpaarden en een (afgeleide van DISC) kleur. Bij de kaartenset hoort

een boekje met korte uitleg. Meer informatie over de kaartenset: http://www.paardenpsyche.nl/kaartenset-kernkwadranten--big-5-persoonlijkheidsdimensies.html

 

Het lijkt me leuk jullie te ontmoeten bij de stand.

Warme groet, Jet menkveld

www.Paardenpsyche.nl


Brunette Zwang - Wegwijs met paarden

Wie ben jij - Wegwijs met Paarden

 

Hallo, ik ben Brunette Zwang, sinds 2000 zelfstandig werkzaam als coach en loopbaanbegeleidster.

Ik ben auteur van het boek Wegwijs met paarden.

 

Tijdens het schrijven van het boek Wegwijs met Paarden ben ik heel wat “toevalligheden” tegengekomen. Eén van de toevalligheden die ik tegenkwam is mijn vaders verhaal over Harry Horse.

Ik besefte pas later dat de thema’s die zij samen hadden ook mijn thema’s met mijn vader zijn geweest.

 

Men verwachtte dat Harry een renpaard zou worden en daar was hij niet geschikt voor. Van mij werd er verwacht dat ik het leuk zou vinden om springruiter te worden , en daar was ik niet geschikt voor. Zoals Harry zijn plezier vond in een andere tak van sport vond ik dat in het met behulp van de paarden begeleiden van mensen die een hulpvraag hebben.

 

Dit is precies zoals het boek werkt. Elk paard in dit boek heeft weer een ander verhaal, een andere situatie. Bij elk paard hoort een kaartje dat het verhaal en de situatie van dat paard weerspiegelt. Door het kaartje te kiezen wat je het meest aanspreekt en het bijbehorende verhaal te lezen, kun je inzicht in je eigen situatie krijgen. Mijn missie is om kinderen en volwassenen met dit boek te helpen te gaan zien welke thema’s een rol spelen in hun leven en waarom dat zo is.

 

Het is makkelijker om sterke kinderen te bouwen dan gebroken volwassenen te repareren. F. Douglass

 

Tijdens het Horse Assisted Coach Event vertel ik je graag meer over het boek en hoe je het als coachtool kunt inzetten tijdens de begeleiding van zowel kinderen als volwassenen.

 

Groet, Brunette, www.zwangcoaching.nl


Goede doelen in Gambia - Sandra Lansue

Sandra Lansue zet zich reeds ruime tijd in voor noodzakelijke hulpverlening in Gambia.

Zij coördineert diverse succesvolle inzamelingsacties, zoals o.a. voor:

 

- het Serrekunda Hospital, de oogkliniek van het hospital

- het dorp Sanchaba

- de kinderen in Gambia

- de opvang van paarden.

Zij heeft in de afgelopen periode diverse initiatieven ondernomen om  zowel mens en dier in beweging te zetten. Zij vertelt tijdens het Event over haar bijzondere activiteiten en hoopt ook anderen hiermee te inspireren. Tijdens het Event is het ook mogelijk haar activiteiten te steunen. Tevens zal een gedeelte van de opbrengst van het Event worden gebruikt om de activiteiten in Gambia te steunen.

www.paard-en-geluk.nl

 Paard zoekt baas

Make a difference help horses

De stichting Paard zoekt baas vangt zwaar verwaarloosde paarden op, deze proberen ze er weer bovenop te helpen. Nadat ze aangesterkt zijn zoeken zij een nieuw goed tehuis voor de paarden. De paarden worden herplaatst door middel van adoptie. Ook paarden van particulieren, die door omstandigheden niet meer voor hun paard kunnen zorgen, worden herplaatst.

Kijk op www.paardzoektbaas.nl voor meer info.


Let op: ticketverkoop sluit 2 juni!